Hayatımızın bir Parçası “Maske”

MASKE ile YAŞAMAK mı YAŞAMAMAK mı?

Merhaba, bugün siz değerli okuyucularımıza yazdığım ilk yazımın heyecanı ve onuru içerisindeyim. Bu sebeple lisanımda bir kusur olursa affınızı dilerim.

Dünyada bir başka eşi benzeri olmayan mükemmel bir coğrafya da yaşıyoruz. Hem yer altı hem de yer üstü kaynakları ile ülkemiz bizler ve çocuklarımız için çok büyük bir öneme sahip. Bu sebeple ülkemizde yaşayan 7’den 70’e her bir bireyin üstüne düşen belli sorumlulukları var. Bu sorumluluklardan biri de maske kullanımı. Ne yazık ki içinde bulunduğumuz bu aylarda COVİD ve salgın hastalıkların yaygın olması sebebi ile kendimizi ve sevdiklerimizi korumak zorundayız. Bu konuda almamız gereken başlıca önlemlerden biri de doğru maske kullanımı. Doğru diyorum çünkü hiç düşündünüz mü, maskemizi ne kadar doğru kullanıyoruz?????

Doğru maske kullanımı nasıl olmalıdır?

Maske, ağzımızdan çıkan tükürük parçacıklarının karşımızdaki insana geçmesini engeller. Karşınızdaki kişinin sizin yüzünüze veya vücudunuza tükürmesini ister miydiniz? Şöyle bir düşündüm de ben istemezdim L Peki karşımızdaki ister mi? Hiç sanmıyorum. Bu sebeple, hem bizi hem de karşımızdaki kişiyi korumamıza sebep olur. Ayrıca burnumuzdan verdiğimiz havayı da karşımızdaki insana gitmesini engeller. Bu sayede kapalı bir ortamda konuşurken veya otururken aldığımız nefesi karşı tarafa vermememizi sağlar.

Bunlarla birlikte her maskenin de bir kullanım ömrü vardır. Ortalama bir yüz makesinin ömrü 3 4 saat aralığındadır. Bu ömür o maske ıslandıkça azalır. Bu sebeple maskeler tek kullanımlıktır. Ağzımızdan ve burnumuzdan çıkan ıslak ve nemli partiküller o maskeye tutunur ve onun ıslanmasını sağlar. Bunu çok kolay tespit edebilirsiniz. Islandığı zaman bütün özelliğini kaybeder ve bizi korumaz.

Peki Doğru Maske Kullandığımızı Nasıl Anlarız?

Dünya standartlarında maskeler 3 katlı olarak belirlenmiş. Çin’den Amerika’ya, Norveç’ten Cape Town’a kadar genellikle 3 katlı maske kullanımı yaygındır. Peki nedir bu 3 katlı maske? İdeal bir maskenin sadece kumaş ağırlığı 65 gr ile 85 gr arasında değişmektedir. Tabi buna tel ve lastikleri ekleyince bu ağırlık ortalama 100 gr civarındadır. Maskeler’de Spunbond ve Meltblown denilen kumaşlar kullanılmaktadır. Asıl işimize yarayan kısım Meltblown denilen ve orta kısımda kullanılan kumaştır. Bu kumaşın bakteri ve partikül geçirgenlik oranı %95 ve üzeri seviyelerdedir. Spunbond kumaş ise ön ve arka kısımlarda bulunarak bu orta kısımdaki kumaşı sarar ve korur. Spunbond kumaşlarında ağzımız ve burnumuzdaki partikülleri geçirgenlik oranları yüksektir ama bir Meltblown kadar kuvvetli değildir. Bez, naylon veya benzeri maskeler bizler için koruyuculuğu olmayan, geçirgenliği fazla olan sağlıksız maskelerdir. Kıyafetten yapılan maskeler sağlıklı değildir!!!

Size bir teklifim var?

Gelin sizinle bir oyun oynayalım J Bakalım şuan kullandığınız maske sizi ne kadar koruyor. Deneyelim mi?  Hadi başlayalım.. Bir tane çakmak alın. Veya bir mumda olabilir. Çakmağı veya mumu yakalım. Maske ağzımızda takılı iken karşımızdaki çakmağı veya mumu söndürmeye çalışalım. Kolayca söndü mü? Hadi ama ya nefesiniz yeterli değil ya da söndüremediniz J Bir daha deneyin bakalım sönecek mi?

Doğru kumaştan üretilmiş olan maskenin özelliği, o ateşin sönmemesini sağlamaktır. İyi ve kaliteli bir kumaşın havayı geçirgenlik oranı en az seviyede olmalıdır. Bu sayede kapalı veya açık bir ortamdaki havayı solumamamız gerekir. Yoksa bir koruyuculuğu olmaz.

Doğru Maske Nasıl Kullanılmalı?

Maske solunum yolumuzu koruyan ve bize vücudumuz dışından destek veren bir malzemedir.  Bu malzemenin doğru kullanımı bizi birçok dış etkenden koruyacaktır. Doğru maske kullanımı kesinlikle hem ağzımızı hem de burnumuzu kapatmalı. Çoğu kişi de görüyoruz ağzını kapatmış burnu açık. Peki o burnundan nefes almıyor mu? Hava girmiyor mu? Havanın girdiği yerden de mikrop girmez mi? Demek ki hem ağzımızı hem de burnumuzu birlikte kapatmalıyız.

Maskeyi ağzımıza taktığımız zaman; kenar lastiklerinin, çene altımızdaki kısmının ve burun kenarlarımızın açık olmaması gerekir. Kısacası dışarıdaki havanın kolaylıkla bize gelmemesini sağlamalıyız. Bunun içinde maske üzerinde bulunan burun kısmındaki teli burnumuza göre ayarlayıp yandaki lastik kısımlarını sıkarsak hava girişini engellemiş oluruz ve tabi çenemizin altını da ihmal etmemiz gerekir dimi.